Ustawienia gry

12
Comment below rating threshold, click here to show it.

kosiorskione

This user has referred a friend to League of Legends, click for more information

Junior Member

18-07-2012

Hej, mam pytanie dotyczące ustawień gry, jakie są najbardzej "skuteczne"?
Mam sprzęt który na very high ustawieniach trzyma 60 fps, na fightach spadaja troche.
I tu pytania:
*czy oplaca się ustawic na np medium i grac z okolo 100 fps czy 60 czy jak to dokladnie zrobic.
*Synchronizacja pionowa: potrzebna mi ona? co ona mi daje? bez niej wiecej fps osiagam ale koszem...?
*Fps maja byc ustawione na high benchmark czy jaka opcje, która jest najskuteczniejsza itp?
Gram ad carry więc chyba powinienem mieć zawsze porządna ilosc fps'ow ale nie moge sie zdecydowac co do ustawień.
Troche chaotycznie napisane ale może ktos zrozumie :).


Comment below rating threshold, click here to show it.

darkwarrior77

This user has referred a friend to League of Legends, click for more information

Senior Member

18-07-2012

Optymalna ilość fps żeby nie widzieć klatkowania scinek itp to 30. Powyżej nie widać zbyt dużej różnicy, ludzie moga się sprzeczać ze mną w tej kwestii ale zostało to udowodnione w jakiś badaniach apropo oddziaływania na oko obrazu w różnych częstotliwościach taktowania. Dokładniejsze info zamieściłem w podobnym temacie jakiś czas temu więc jak byś troche poszukał byś znalazł odpowiedź na wszystkie twoje pytania.
1 ustawienia gry ustawiasz takie jakie udźwignie twój sprzęt a efekty będą przyjemne dla oka skoro masz 60 fpsów przy vhigh zostań przy tych ustawieniach.
2 imo nie opłaca się zmieniać ustawień na gorsze dla paru fpsów gdy możemy na najwyższych ustawieniach uzyskać ilość fpsów pozwalającą aż nadto na płynną i gładką animacje.
3 synchronizacja pionowa niektórym jest potrzebna innym nie. Pomaga ona utrzymać fps w mniej więcej stałej wartości i jest to wartość odświeżania ustawiona w monitorze.Na słabszym sprzęcie przydatna rzecz pomagająca zapobiec nagłym spadkom fpsów, na mocniejszym zaś często obniża nam pfsy do wartości odświeżania.
4 nie do końca wiem o co ci chodzi.
Co do dopisku że grasz ad carry to wydaje mi się nie potrzebny bo po pierwsze zawsze grać nim nie będziesz a po 2 płynny obraz pomaga w grze na każdej pozycji.

* apropo synchronizacji pionowej informacje które przedstawiłem są do monitorów crt bo z takiego korzystam i informacji na ten typ monitorów szukałem ale przypuszczam że monitory lcd czy jakieś inne wynalazki wpływają podobnie na fps z włączoną synchronizacją.


Comment below rating threshold, click here to show it.

kosiorskione

This user has referred a friend to League of Legends, click for more information

Junior Member

18-07-2012

dziękuje za wyczerpująca odpowiedz, a no długo nie szukałem (nie umiem nic znaleźć na forach:P). Bardzo fajna odpowiedz.
4. w ustawieniach lola jest takie cos jak "frame rate cap" mozna wybrac: stable, high, benchmark, 25.30,60,80 FPS
wiesz może jeszcze cos o tym :)?


Comment below rating threshold, click here to show it.

darkwarrior77

This user has referred a friend to League of Legends, click for more information

Senior Member

18-07-2012

stable czyli stabilna ilość fps praktycznie bez wzrostów jak i spadków ich ilości. High czyli wysokie fpsy. Benchmark pozwala na uzyskanie najwyższej ilości fps ale miewa też spore spadki, które mogą być odczuwalne ale na dobrym sprzęcie nie muszą a nawet moga pozostać niezauważone. 25. ... 80 tutaj ustawiasz ilość fps którą chciał byś mieć jako stałą wartość coś jak stable tylko że z góry narzuconą wartością fps która ma być utrzymana.


Comment below rating threshold, click here to show it.

kosiorskione

This user has referred a friend to League of Legends, click for more information

Junior Member

18-07-2012

dziękuje:)


Comment below rating threshold, click here to show it.

Misio Kampinczi

Junior Member

04-09-2014

Siemanko mam pytanko xDDDD
Chodzi mi o to ze przed formatem kompa mialem 60 fps z cieniami w lolu, a teraz po formacie bez cieni mam 45 :(
Wiecie moze o co z tym chodzi? Moja karta graficzna to geforce gt 610 a procesor to intel core i3 3.30 ghz


Comment below rating threshold, click here to show it.

KraIzeR

Senior Member

04-09-2014

Brawa za odkop...
Zaktualizuj sterowniki do karty graf.


Comment below rating threshold, click here to show it.

LMQ Tc V4NzI

This user has referred a friend to League of Legends, click for more information

Senior Member

04-09-2014

Raczej niech wgra starsze bo nowsze mu nie pomogą z tą kartą.


Comment below rating threshold, click here to show it.

WALL93

Senior Member

05-09-2014

Jak to laptop to wgraj stery ktore sa na stronie producenta laptopa...
Pozdro600 laptopy ftw! nie ma to jak stery do karty laptopowych sprzed roku ,bo nowsze nie sa wspierane :/


Comment below rating threshold, click here to show it.

Vences

Senior Member

05-09-2014

Ja nigdy nie korzystam ze sterów GPU od producenta lapka, bo zwyczajnie są outdated. Wyjątkiem jest mój 2 lapek Vaio, ponieważ za cholerę nie chce przepuścić sterów prosto od AMD i jestm zmuszony używać starych ze strony Vaio.


12